Dramaťák na Komendě to znovu rozjíždí

2. stupeň
pondělí 27.11.2023 |Mgr. Petra Rybářová |Všechny aktuality

Po několikaleté odmlce byl letos znovuotevřen divadelní kroužek naší školy. Sešla se v něm opět skvělá parta divadelních nadšenců a s velkým elánem se pustili do svého prvního velkého projektu scénického čtení- ,,Čtenář na jevišti”...

Po několikaleté odmlce byl letos znovuotevřen divadelní kroužek naší školy. Sešla se v něm opět skvělá parta divadelních nadšenců a s velkým elánem se pustili do svého prvního velkého projektu scénického čtení- ,,Čtenář na jevišti”.

Za literární předlohu byla zvolena autobiografie Sibiřské haiku litevské autorky Jurgy Vilé, jež získala mnohá světová ocenění. Přestože mladé herce tlačil šibeniční termín odevzdání videonahrávky, díky své píli vše krásně stihli secvičit. Dozvěděli se mnoho z temné historie jedné epochy lidstva, zároveň si díky autorčině laskavému stylu a nadhledu čas strávený nad texty moc užili. Kriticky přemýšleli nad scénářem, jeho předáním divákovi, nad symbolikou rekvizit, nad jevištním pohybem, hereckou kooperací a sounáležitostí. Rozvíjeli své improvizační schopnosti, uvědomili si, že herectví před kamerou skýtá mnohá úskalí a ,,zahrát vše na první dobrou” není jen tak.

Chtěli bychom vzdát hold naší velké technické opoře, našemu dvornímu kameramanovi, střihači a IT podpoře, panu učiteli Rusňákovi. Nahrávka by bez jeho pomoci včas nedoletěla                       do Švandova divadla v Praze. Děkujeme také našim rodičům za velikou podporu.