Den otevřených dveří u Okresního soudu v Novém Jičíně

2. stupeň
středa 18.10.2023 |Mgr. Danuše Kirthová |Všechny aktuality

Ve čtvrtek 12. 10. 2023 navštívili žáci 8. – 9. ročníků naší školy Okresní soud v Novém Jičíně.....

Ve čtvrtek 12. 10. 2023 navštívili žáci 8. – 9. ročníků naší školy Okresní soud v Novém Jičíně. Cílem této akce bylo zjistit, jak soud funguje, co řeší a na co by si žáci v jejich věku měli dát pozor z hlediska civilního a trestního práva. Přivítal nás osobně předseda OS v Novém Jičíně pan Mgr. Jaroslav Sosík. Hned u vchodu nás justiční stráž nechala projít detektorem, abychom na soud nepronesli nic, co tam nepatří. Na informacích a v podatelně jsme se dozvěděli, že můžeme nahlédnout do spisů, zavolat a omluvit se, pokud se z nějakých důvodů nemůžeme soudního jednání zúčastnit, nebo že všichni jednou soudem projdeme při dědickém řízení. Celou dobu jsme byli z důvodu bezpečnosti pod dozorem mnoha kamer.

Viděli jsme zadržovací cely pro vězně a donucovací prostředky, které má justiční stráž k dispozici, soudní síň, taláry pro soudce, obhájce i státní zástupce a dozvěděli jsme se, že není dobré si brát půjčky od neověřených zdrojů, abychom v reálu zaplatili takové úroky, kvůli kterým se potom vzhledem našemu nesplácení můžeme k soudu dostat. Rozdíl mezi krádeží a loupeží nám byl panem předsedou soudu perfektně i s ukázkami vysvětlen. Po hodinové prohlídce budovy soudu jsme ještě zamířili na dvůr, kde na nás čekala Policie ČR. Na vlastní kůži si někteří z nás vyzkoušeli, jaké to je být na zemi v poutech. Viděli jsme zbraně, tasery, slzný plyn, různé paralyzéry, ale také silniční pásy na zastavení nebezpečných řidičů.

Prohlídka soudu byla velmi zajímavá, poučná, ale také motivující. Někteří žáci začali uvažovat o možnosti pracovat v budoucnu u soudu nebo u policie. Ostatní využijí cenné informace nejen ve výuce VKO přímo ve škole, ale i v běžném životě.

Děkujeme všem pracovníkům OS v Novém Jičíně za vstřícnost, profesionalitu, odpovědi na naše otázky a cenné informace.

Stále totiž platí, že je lepší jednou vidět, než stokrát slyšet.

Za všechny účastníky této akce Dana Kirthová