Páťáci obletěli svět

1. stupeň
neděle 19.06.2022 |Všechny aktuality

Na přelomu května a června se páté ročníky vypravily letem světem na Horní Bečvu (RS Pekárny Rališka), kde po dobu čtyř dnů poznávaly jednotlivé kontinenty. Dobrodružné cesty se zúčastnilo celkem 61 dětí.

Na přelomu května a června se páté ročníky vypravily letem světem na Horní Bečvu (RS Pekárny Rališka), kde po dobu čtyř dnů poznávaly jednotlivé kontinenty. Dobrodružné cesty se zúčastnilo celkem 61 dětí.

Již v pondělí se k nám přidali Fokusáci, kteří to společně s dětmi rozjeli na plné pecky na Antarktidě a Arktidě, kde se dobývaly póly. Dále se v Americe jednotlivé třídy proměnily v kmeny (5.A - Bizoni, 5.B - Alpáci a 5.C - Jamalové [Džamali]) a svou pondělní cestu zakončily orientačním během po Austrálii.

V úterý dopoledne jsme se vypravili do centra Horní Bečvy. Odpoledne Evropu pohltila apokalypsa, při které všichni přišli o boty, rozdělával se oheň a běhalo se pro vodu. V podvečer se okolí Rališky proměnilo v asijské tržiště, kdy se děti ve skupinkách (s doprovodem) rozprchly na všechny strany a měly jediný úkol - vyměnit čtyři plastové lžičky za cokoli. Děti se do úkolu natolik ponořily, že jsme v cíli mohli pozorovat hotovou přehlídku “trofejí” od plata vajíček, přes plyšáky, sklenici medu, CD dětské cimbálovky až po zážitek ve formě dojení krávy. Nejvíce však byly děti plné zážitků, které si sdělovaly po dobu celého večera, kde nás plastové vidličky doprovázely i při noční temné cestě.

Středa začala procházkou k bývalému lomu s vyhlídkou a cestou zpět okolo vodní nádrže Horní Bečva. Hlavní tématem třetího dne byla Afrika. Nejenže si děti vyzkoušely nejrůznější zvířecí hry, ale věnovaly se také výrobě různých módních doplňků z látky. Celý den byl zakončen přehlídkou zástupců nejrůznějších kultur po celém světě a následnou diskotékou, kterou jsme se tak rozloučili s Fokusáky.

Poslední den jsme také nezaháleli a vydali se na Benešky, kde jsme se již cestou mohli kochat výhledem jak na blízké okolí, tak na rozlehlé Beskydy a Javorníky. Odpolední program byl poté věnován vyhlašování výherců různých soutěží a připravování na cestu zpět.

Celá škola v přírodě byla krásným rozloučením a po společném objevování světa se tak páťáci mohou vrhnout do svého vlastního dobrodružství a prozkoumávání druhého stupně. 

Mgr. Tereza Gebauerová, Mgr. Lenka Hollá, Mgr. Barbora Křepelková


Zaměřujeme se na samostatné myšlení,

výběr a třídění informací a schopnost využití získaných poznatků při řešení problémů