Den otevřených dveří

Škola
čtvrtek 14.03.2024 |Mgr. Martina Kozáriková |Všechny aktuality

Již tradičně proběhl u nás na škole, v úterý 12. 3. 2024, den otevřených dveří. Paní vychovatelky vítaly budoucí prvňáčky společně s housenkou Otíkem, se kterým se děti vydaly na dobrodružnou výpravu, čímž mu pomohly, stát se motýlem...

Již tradičně proběhl u nás na škole, v úterý 12. 3. 2024, den otevřených dveří. Paní vychovatelky vítaly budoucí prvňáčky společně s housenkou Otíkem, se kterým se děti vydaly na dobrodružnou výpravu, čímž mu pomohly, stát se motýlem. Na budoucí prvňáčky čekal také pohádkový kvíz, při kterém se stali na chvíli Karkulkou, pátrali  po správném klíči k truhle se vzácným pokladem a výborně se u toho bavili.

A čím se mohou pyšnit třídy z prvního stupně? V prvních třídách se začaly využívat nové učebnice s názvem “S Pepou do školy”, Pepa je teď vesele provází školním učivem. Druhé třídy návštěvníky ohromily tvorbou vlastních učebnic českého jazyka. Jejich pestrost a originalita okouzlila snad úplně každého. Že není problém pro paní učitelky vytvářet spolu s žáky vlastní učební pomůcky, ukázaly třetí třídy. Tvořivost a kreativitu žáků prostřednictvím výtvarných prací odprezentovaly čtvrté ročníky. No a ti nejstarší z prvního stupně, naši páťáci, se zapojili do oslav k 174. výročí od narození T. G. Masaryka. Práce žáků spojené s tímto projektem si můžete prohlédnout ve vestibulu novojičínské radnice. 

Otevřené dveře byly pro návštěvníky také ve třídách druhého stupně. I jazyky jsou pro naši školu velkou chloubou. V rámci ruského jazyka se učitelé s žáky připravují na přehlídku RS POETICA - Puškinův památník, kde se chystají obhájit i letos první místo! Pokud návštěvníci chtěli navštívit Německo, stačilo přijít do naší “deutsche klasse”, kde je žáci přivítali v tradičních německých krojích. Nejen, že se žáci v němčině představili, ale dokonce zazpívali veselé německé písničky a předvedli, jak v hodinách pracují s různými interaktivními programy. Pro návštěvníky vyrobili záložky s tématikou Velikonoc a rozloučili se s nimi veselou písní, při které všichni společně vyťukávali rytmus s kamínky. V učebně anglického jazyka se prezentovaly nové atraktivní materiály, k vidění byla také ukázková hodina. Rodiče s dětmi si mohli vyzkoušet zajímavé výukové programy na interaktivní tabuli, zahráli si lov slůvek na procvičení slovní zásoby. V učebně českého jazyk byly vystaveny aktuální práce žáků. Ten, kdo si chtěl připomenout Kytici K. J. Erbena, zamířil do poetického koutku, kde bylo odprezentováno vizuální zpracování postav. Konkrétně provedení Polednice bylo velmi působivé. Dále se přicházející mohli začíst do netradičních slohových prací šestých ročníků, které žáci zpracovávali jako projekt ve dvojicích. Že se dá poezie naučit i tvůrčím způsobem, ukázaly vyšší ročníky pomocí tvorby kaligramů. Osmáci pracovali se skladbou Máj a deváťáci vystavovali přehlídku českých básníků s jejich jarní tvorbou. Zájemci si mohli vyzkoušet moderní učební pomůcky a začíst se do nových knižních titulů z naší žákovské knihovny.

 

V rámci dramatického kroužku secvičovali naši mladí herci jevištní pohyb na krajskou přehlídku dětského divadla Ostravská lokálka. Návštěvníci se mohli zapojit do pantomimických her, vyzkoušet si kostýmy a netradiční rekvizity, zahrát si na hudební nástroje, nahlédnout do divadelních deníků a metodických knih získaných na divadelních workshopech pořádaných divadly, s nimiž spolupracujeme. 

Zeměpis se blýsknul novými interaktivními programy, na kterých si mohl každý zábavnou formou vyzkoušet, jak je na tom s geografickými znalostmi.

Fyzika a chemie nám nabídla okouzlující podívanou. Plazmová koule fascinovala malé i velké účastníky akce, stejně jako magnetický řetěz.  Chemické pokusy, kdy se díky unikajícímu oxidu uhličitému sám nafoukl balonek, nebo se sfoukla svíčka, byly dechberoucí.

V tělocvičně si děti i dospělí účastníci vyzkoušeli opičí dráhu, při které se nejen zapotili, ale i zasmáli. Volejbal oslnil vystavenými trofejemi, k vidění byl i napínavý zápas dvou vyrovnaných týmů a kdo chtěl, mohl si volejbalové dovednosti sám vyzkoušet.

V našich dílnách to vonělo dřevem. Laserový gravírovací stroj předvedl zajímavou podívanou, když návštěvníkům vyráběl neskutečně milé přívěsky. Velmi zajímavé bylo také stavění da Vinciho mostu a výroba polystyrenového jehelníčku. Roztočení turbíny a poznávací soutěž se semínky byly třešničkou na dortu.

Výtvarná výchova se jako každoročně prezentovala úchvatnými žákovskými pracemi - doslova uměleckými díly. Nezáhalela karemická pec a příchozí navštěvnící nejen modelovali z hlíny, ale vyrobili si krásné barevné šperky, které si pak hrdě odnesli domů. 

Sladkou tečkou na konec byla návštěva školní kuchyňky, kde na všechny čekala lahodná kokosová buchta, džus, káva nebo čaj.
Letošní den otevřených dveří se opět velmi vydařil, návštěvníci si odnesli nejen spoustu zážitků, ale také různé milé suvenýry, které si často i sami vyrobili. 

Jak vidíte, letošní den otevřených dveří se prostě vydařil a my se na vás těšíme zase příští rok. 

Celou fotogalerii najdete na školním Facebooku.                       


Zaměřujeme se na samostatné myšlení,

výběr a třídění informací a schopnost využití získaných poznatků při řešení problémů