Výlet do Německa

2. stupeň
úterý 04.06.2024 |Mgr. Martina Balová |Všechny aktuality

Ve dnech 22. 5 - 24. 5. 2024 pořádala naše škola poznávací a zážitkový zájezd do Německa pro žáky 8. a 9. tříd.

Naše první zastávka se odehrála v Solných dolech v Berchtesgadenu, kde se dobývá bílé zlato již od roku 1517. Prohlídkový okruh s názvem „Cesta do historie soli!“ nás zavedl do nitra solného dolu, ve kterém se těží sůl za mokra. Po převlečení do hornického obleku jsme jeli důlním vláčkem dlouhým tunelem k Solné katedrále. Projížďka lodí po jezeře a 2 skluzavky dlouhé 40 metrů budou jistě patřit k těm nezapomenutelným zážitkům.

Odpoledne jsme navštívili pohádkový zámek Ludvíka II. Bavorského Neuschwanstein. Tento zámek se objevil v několika filmech od Walta Disneyho a má ve znaku labuť. Je to jeden z nejnavštěvovanějších zámků v Německu. Velkolepý pohled na zámek z mostu na útesu s názvem Marienbrücke nás utvrdil v tom, že tohle místo bychom rádi viděli v každém ročním období.

Hlavní město Bavorska Mnichov nás přivítalo slunným počasím, a tak jsme si s naší milou průvodkyní v bavorském kroji Lenkou mohli prohlédnout všechny důležité památky města- náměstí Panny Marie, Mnichovskou královskou rezidenci, Rybí kašnu, Starou a Novou radnici, Mariánský sloup, Anglickou zahradu, nejstarší pivnici ve městě nebo kanál Eisbach, který je součástí řeky Isar. Přímo uprostřed města si tady můžete zasurfovat mezi vlnami jako v Austrálii.

Ve večerních hodinách jsme navštívili firemní muzeum automobilky BMW. Viděli jsme multifunkční zónu s mnoha velmi drahými auty, interaktivní prostor pro děti a robota, který nám připravil limonádu nebo kávu. Udělali jsme si i krátké video pomocí umělé inteligence s naším obličejem.

Ochutnali jsme pravý bavorský louhovaný preclík, bílou klobásu se sladkou hořčicí, smažené kuličky z tvarohového těsta posypané cukrem i třešňový dort. Vše jsme si sami objednali v německém nebo anglickém jazyce a mohli jsme si tak v reálných situacích vyzkoušet naše znalosti ze školy.

Poslední den jsme strávili v zábavním parku ve městě Reisbach nedaleko od Pasova a Řezna. Byli jsme v přírodě mezi zvířaty, vyzkoušeli jsme si jízdu na divoké vodě, horské dráhy, kyvadlovou loď, letní bobovou dráhu, žabí kyvadlo atd. Tento park je úzce spjat se zvířaty - živými i umělými. Viděli jsme kamzíky, kamerunské ovce, jeleny, rysy a makaky.

Naše vyprávění o Německu končíme citátem od Edith Wharton: „Jedna z nejlepších věcí na cestování je zjištění, jak mnoho dobrých a milých lidí tam venku je“.

žáci 8. a 9. tříd
Dana Kirthová a Martina Balová