Bílý tesák na prknech Beskydského divadla

2. stupeň
pátek 23.02.2024 |Mgr. Petra Rybářová |Všechny aktuality

Den svatého Valentýna se na naší škole nesl v kulturním duchu. Žáci 6. a 7. ročníků navštívili Beskydské divadlo Nového Jičína a zhlédli představení Bílý tesák pod taktovkou královéhradeckého Divadla DRAK...

Den svatého Valentýna se na naší škole nesl v kulturním duchu. Žáci 6. a 7. ročníků navštívili Beskydské divadlo Nového Jičína a zhlédli představení Bílý tesák pod taktovkou královéhradeckého Divadla DRAK. To za tuto inscenaci získalo celou řadu ocenění, jmenujme Cenu Thálie 2018,  ERIK 2018, Cenu festivalu Skupova Plzeň nebo ocenění poroty na Festivalu Radosti 2023. 

Naturalismus a syrovost boje o přežití Bílého tesáka v nelítostných podmínkách arktické přírody byly umocněny alternativní jevištní technikou zvanou live cinema. Ta propojuje divadlo a film pomocí snímání dění na jevišti kamerou. Divák tak daleko intenzivněji vnímá performanci, neboť se mu díky přenosu na plátno skýtá pohled      z mnoha perspektiv. 

K lepší orientaci v ději samotné hry přispěl rozbor díla nejen před samotným představením, ale možná ještě více následná společná analýza toho, co se nám líbilo, a co nikoliv. Hovořili jsme o tom, jaké emoce v nás představení vyvolalo, jak toho režisér a herci docílili, co nám bylo nejasné a co bychom třeba změnili nebo vylepšili. Uvědomění si, že umění v člověku nemusí vždy vyvolávat jen libé pocity, bylo pro mnohé z nás totiž novum.