Volba prezidenta v 9.A

2. stupeň
neděle 29.01.2023 |Mgr. Ivana Juříková |Všechny aktuality

Třída 9.A už má druhé kolo prezidentských voleb za sebou. Volby a volební principy jsou součástí Školního vzdělávacího plánu Výchovy k občanství v devátém ročníku...

Třída 9.A už má druhé kolo prezidentských voleb za sebou. Volby a volební principy jsou součástí Školního vzdělávacího plánu Výchovy k občanství v devátém ročníku. Aby si žáci opravdu vyzkoušeli, jak fungují volby v praxi, uspořádali jsme si druhé kolo prezidentských voleb ve třídě.  Oba kandidáti byli představeni svými volebními plakáty. Každý mohl také svého kandidáta podpořit a promluvit v jeho prospěch, čehož využili zástupci obou kandidátů. Poté už děti delegovaly své zástupce do volební komise. Každý se u voleb musel nejprve nahlásit, až po té dostal oba volební lístky. Pak  již děti mířily za plentu - tabuli, kde si složily lístek svého kandidáta a následně jej vhodily do volební urny.

Po odvolení všech voličů, komise urnu otevřela a hlasy dvakrát přepočítala. Prezidentem v 9.A se stal Petr Pavel se 14 hlasy, Andrej Babiš s 10 hlasy skončil druhý. 

Myslím, že pro děti to byla důležitá zkušenost a pevně doufám, že až nabydou volebního práva, budou jej zodpovědně využívat.