Nová Komenda a Vídeň zblízka

2. stupeň
úterý 06.06.2023 |Mgr. Danuše Kirthová |Všechny aktuality

Ve dnech 25. 5. a 30. 5. 2023 pořádala naše škola poznávací a zážitkový zájezd do Vídně, kterého se celkem zúčastnilo 102 dětí naší školy od 6. – 9. ročníku....

Ve dnech 25. 5. a 30. 5. 2023 pořádala naše škola poznávací a zážitkový zájezd do Vídně, kterého se celkem zúčastnilo 102 dětí naší školy od 6. – 9. ročníku.

Naše putování po Vídni začalo u sochy Marie Terezie a generála Laudona, prošli jsme zimní rezidencí Habsburků Hofburkem a zastavili jsme se u proslulé kavárny Demel, kam si Elisabeth Bavorská zvaná Sisi chodila pro kandované fialky nebo kavárny Meinl, která je v Rakousku velmi populární a nabízí nejen výbornou kávu, ale i různé delikatesy.

Přímo naproti chrámu Sv. Štěpána jsme ochutnali pravou Vídeňskou klobásu se sýrem s názvem Käsekrainer a takto posilněni jsme vyjeli výtahem na severní věž, kde jsme obdivovali pohled na Vídeň z ptačí perspektivy, ale i zvon Pummerin, který se rozeznívá vždy na Nový rok. Většina z nás také navštívila podnikovou prodejnu Josepha Mannera, která vedle výborných oplatek v tradičním růžovém obalu se symbolem „Šteflu“ (chrámu sv. Štěpána) nabízí také různé čokolády, Mozartovy kuličky, kakao, oplatky různých příchutí- letos „letí“ slaný karamel a kokos atd.

Velmi zajímavý a poučný byl pro nás program s názvem „Zažij dějiny Vídně zblízka“ a „Po stopách císařovny Sisi“. Interaktivní hrou a pomocí virtuální reality, kinem 5 D a animatronickými voskovými figurínami jsme mohli promluvit na audienci s Marií Terezií, Františkem Josefem I., Elisabeth Bavorskou nebo Sikmundem Freudem. Poslechli jsme si známou legendu o Augustinovi, projeli jsme se fiakrem centrem Vídně viděli jsme, jak se stavil chrám sv. Štěpána, ocitli jsme se v obležení Turků nebo v protileteckém krytu a na vlastní kůži jsme zde pocítili bombardování Vídně.

Císařovna Sissi s námi zase na loďce projela Vídeňským podzemím za doprovodu hudby Strausových valčíků, Mozarta, Beethovena, ale i rakouského zpěváka Falca, který je dodnes ve Vídni, ale i na celém světě velmi populární svými písněmi: Rock Me Amadeus, Jeanny nebo Vienna Calling. Let nad Vídní s panoramatickým výhledem a přistáním ve výběhu tučňáků v Zoo Schönbrunn bylo tou správnou tečkou, jak na 1 300 m2 zážitkové plochy prozkoumat hlavní město Rakouska jedinečným způsobem.

V odpoledních hodinách jsme se prošli zahradami letního sídla Habsburků- Schönbrunnem a navštívili jsme zábavní park Prátr s jeho 250 atrakcemi, kde si každý z nás vyzkoušel objednat si v německém jazyce jídlo, pití, nějakou tu atrakci, ale také zakoupit hrníčky nebo magnetky na památku pro naše rodiče s tématikou Rakouska.

Věříme, že se do Vídně zase někdy podíváme.