Výchova k občanství v 8.A

2. stupeň
středa 04.05.2022 |Mgr. Ivana Juříková |Všechny aktuality

Ve čtvrtek 28. 4. 2022 se na naše požádání přišla do 8. A podělit o svůj příběh nová zaměstnankyně naší školy paní Kateryna  Shepel, původem z Ukrajiny....

Ve čtvrtek 28. 4. 2022 se na naše požádání přišla do 8. A podělit o svůj příběh nová zaměstnankyně naší školy paní Kateryna  Shepel, původem z Ukrajiny. Paní Kateryna v období před válkou bydlela ve městě Charkov a byla zrovna na mateřské dovolené se svou tříletou dcerkou.

 Charkov je větší než Praha, žije v něm okolo 1 500 000 lidí. Při ruské invazi na Ukrajinu byl Charkov jedním z prvních míst, které bylo ohroženo, leží totiž pouhých 20 km od ruských hranic. Invaze na Ukrajinu začala 24. 2. 2022, avšak na Ukrajině se rozmohly nepokoje již v roce 2014, a to při obsazení Krymu. V době před válkou paní Kateřina, její rodina i přátelé pochybovali o tom, že ruští vojáci vniknou na Ukrajinu. Bohužel se mýlili a paní Kateryna začala  přemýšlet o útěku do ciziny.

Když začala válka, byl několikrát denně vyhlášen poplach a lidé se museli schovávat do sklepů, protože v okolí nebyl dostatek krytů. Později se lidé začali shlukovat v metru. Paní Kateryna  měla štěstí, odjela z Ukrajiny vlakem do Krakova, a poté do Ostravy a následně do Libhoště. Nyní žije v Novém Jičíně spolu s manželem a dcerou.

 Podle slov paní Kateryny se k ní lidé v Česku chovají úžasně, hodně její rodině pomohli a ona je jim moc vděčná. 

Součástí této hodiny VKO byla i prezentace fotografií, zejména Charkova před válkou a po ruské okupaci. 

František  Machetanz 8.A

Mgr. Ivana Juříková