Cykloexpedice Poodří

2. stupeň
úterý 14.06.2022 |Mgr. Ivana Juříková |Všechny aktuality

Šestnáct statečných osmáků se i přes nepřízeň počasí vydalo v pátek 10.6.22 na téměř čtyřiceti kilometrovou cykloexpedici do CHKO Poodří.

Šestnáct statečných osmáků se i přes nepřízeň počasí vydalo v pátek 10.6.22 na téměř čtyřiceti kilometrovou cykloexpedici do CHKO Poodří. Neodradil nás ranní déšť, protivítr, ani kaluže a bahno cyklostezek, kterými jsme do cíle doputovali. 

Na zámku v Nové Horce se nás ujaly pracovnice Muzea Novojičínska, odbornice na zoologii a botaniku, a mohli jsme se vydat na opravdové safari do přírodní rezervace Kotvice k Novému rybníku. 

Co by to bylo za safari bez dalekohledu? Nejen, že jsme dostali triedry k zapůjčení, ale na místě byl instalován i teleskop, který nám rodinný život všech pozorovaných ptáků servíroval takříkajíc z první ruky. 

Na vodní hladině i na okrajích rákosin jsme pozorovali vznešené labutě, chechtavé racky, lysky černé, poláky, potápky i zrzohlávky. Nad hlavami nám s úžasným rozpětím křídel a esovitě zahnutým krkem přelétaly volavky popelavé. Podle zpěvu jsme se učili rozeznávat pěnici černohlavou, brhlíka lesního a mnoho dalších pěvců. Také jsme měli možnost určovat rostliny typické pro oblast Poodří. Nalezli jsme známé rostliny jako prvosenka vyšší, česnek medvědí, česnáček či vlaštovičník. Největším objevem pro nás ale byla kotvice plovoucí a její nezaměnitelné plody.

Několikrát jsme viděli srnčí zvěř a vyplašili hejno špačků na lukách. 

Po dvou hodinách intenzivního bádání a nabiti novými zážitky, jsme se, opět po cyklostezkách, vydali zpět do Nového Jičína. Počasí se již umoudřilo, a tak jsme cestu zpátky zdolali s větrem v zádech a v pohodě. 

Rádi bychom ještě jednou poděkovali našim terénním průvodkyním, paní Machové a Sobotíkové, za skvěle připravenou expedici!

Mgr, Jaroslav Pavlík 

Mgr. Ivana Juříková