Za fialkami císařovny Sissi

2. stupeň
středa 01.06.2022 |Mgr. Danuše Kirthová |Všechny aktuality

S cílem poznat a ochutnat město „skoro za rohem“ se vypravilo během dvou dnů na konci května 100 žáků 2. stupně ZŠ Komenského 66 z Nového Jičína.

S cílem poznat a ochutnat město „skoro za rohem“ se vypravilo během dvou dnů na konci května 100 žáků 2. stupně ZŠ Komenského 66 z Nového Jičína.

Vídeň - tato elegantní metropole na Dunaji - nás přivítala slunečným počasím, vůněmi kávy, meruňkové marmelády, pečených klobás, řízků a tradičních Sachr-dortíků.

Naše dopolední putování začalo u sochy císařovny Marie Terezie a nám tolik známého generála Laudona, která se nachází mezi přírodovědným a umělecko-historickým muzeem. Poté jsme prošli hradním komplexem a sídlem rakouského prezidenta, Hofburkem, směrem k dvorní c. a k. cukrárně Demel, která je dodnes  proslulá výrobou pravých kandovaných fialek, které velmi chutnaly rakouské císařovně Sissi. My už teď po ochutnávce víme, že se fialky cumlají a nesmí se kousat, aby vynikla jejich voňavá a jemná chuť. Habsburská hrobka v kapucínském kostele byla dalším naším důležitým cílem, stejně tak i chrám sv. Štěpána se zvonem Pummerin v severní věži, střechou s proužkovaným motivem a keramickými taškami, které byly vyrobeny v Poštorné u Břeclavi.

Růžová prodejna Manner, cukrárna Aida a fiakry s bílými lipicány u dómu se staly příjemným zpestřením poledního volna. V odpoledních hodinách jsme navštívili Hundertwasserhaus, barevnou avantgardní stavbu se zdmi bez jediného pravého úhlu od známého a velmi oblíbeného rakouského architekta Friedricha Hundertwassera, a zábavní park pro děti i dospělé Prátr. Každý z nás si zde pochutnal na pravé vídeňské pečené klobáse se sýrem s názvem Käsekrainer od firmy Bitzinger, která má ve Vídni jen dva stánky, a to u Albertiny a v Prátru. Jízda na nejvyšším řetízkovém kolotoči v Evropě ve výšce 117 m s panoramatickým výhledem na město byla pomyslnou tečkou za tímto báječně stráveným dnem.

Objednat si jídlo a pití, poprosit o něco a poděkovat v německém jazyce se jistě všem účastníkům vyplatilo, a to nejen pro získání kladných bodů do jejich budoucího profesního životopisu.

 Mgr. Danuše Kirthová

Mgr. Martina Balová