Poznávací zájezd do Londýna a Skotska

2. stupeň
pondělí 29.05.2023 |Mgr. Ivana Juříková |Všechny aktuality

V polovině května vyrazily v brzkých ranních hodinách dva autobusy natěšených cestovatelů z naší školy vstříc dobrodružství na Britských ostrovech. První zastavení bylo tradičně v londýnském Greenwich, odkud nás loď dopravila po řece Temži do centra města...

V polovině května vyrazily v brzkých ranních hodinách dva autobusy natěšených cestovatelů z naší školy vstříc dobrodružství na Britských ostrovech. První zastavení bylo tradičně v londýnském Greenwich, odkud nás loď dopravila po řece Temži do centra města. Po cestě jsme si prohlédli všechny známé pamětihodnosti (Tower, Tower Bridge či Shard) a jízdu jsme zakončili u Westminsteru, kde už nás čekalo London Eye. Po úchvatných třiceti minutách ve výšce 135 metrů jsme pokračovali pěší prohlídkou Londýna na Trafalgar Square, k Buckingham Palace a British Museum. Den jsme zakončili nákupy na Oxford Street.

Po nočním přejezdu autobusem do Skotska jsme vyšplhali na Calton Hill. Edinburgh jsme měli jako na dlani. Cestou na Edinburgh Castle jsme nakoukli i do areálu místní univerzity. Večer nás pak přivítaly naše adoptivní rodiny ve svých domovech. Po noci strávené v autobuse jsme spánek v posteli opravdu uvítali.

Náš druhý den ve Skotsku jsme zahájili prohlídkou přímořského historického městečka St. Andrews se třetí nejstarší univerzitou ve Velké Británii. Prohlédli  jsme si ruiny kláštera z 12. století a nechyběla ani procházka po pláži u moře. Odpoledne jsme se vypravili do Stirlingu k návštěvě královského hradu.  

Přírodní krásy jsme obdivovali třetí den. Zádumčivé Highlands s nejvyšším vrcholem Ben Nevis v mlze, malebné údolí Glencoe a plavba po jezeře Loch Ness nás dostaly do kolen. 

Poslední zastávkou v našem skotském dobrodružství byl hrad Alnwick, který je spjatý s natáčením filmů o Harrym Potterovi. 

Vrcholem výletu byla dobrodružná noční plavba trajektem z Newcastlu do Amsterdamu okořeněná romantickým západem slunce nad Severním mořem.