VLASTNOSTI LÁTEK

Metody určování vlastností látek:

1. pozorování

2. pokus (experiment)

3. měření

4. výpočet

Rozlišení vlastností kuchyňské soli, krystalového cukru a naftalenu

LátkaVlastnosti
barvazápachrozpustnostpři zahřívání
ve voděv benzínu
křída.....
cukr.....
naftalen.....

Úkoly:

  1. Které z uvedených dějů jsou chemické:
    • A) mrznutí vody na rybníku
    • B) tavení skla
    • C) vypařování lihu
    • D) spalování uhlí
    • E) rezavění oceli
    • F) slazení kávy
    • G) spalování benzínu v motoru auta
    • H) schnutí vypraného prádla
    • I) pečení chleba
    • J) solení zasněžených vozovek
  2. Jaké přdpokládáš výsledky pokusů ?
    - zahřívání benzínu v misce
    - zahřívání kousku igelitu v plameni
    - zahřívání křídy ve zkumavce
  3. Doplň v tabulce vlastnost, kterou se liší uvedené látky. ( doplňte vždy jednu z těchto vlastností: pružnost, barva, zápach)
    LátkyVlastnost, která látky odlišuje
    benzín, voda, ocet .
    sklo, plexisklo.
    zlato, železo.
  4. Do tabulky dopiš vždy jednu vhodnou vlastnost.
    LátkyVlastnosti
    stajnérozdílné
    voda a líh..
    cukr a sůl..
    hliník a měď..
Řešení:
OBSAH
Co je chemie Laboratorní řád > Vlastnosti látek <
Rozdělení chemie Úlohy z chemických olympiád