VLASTNOSTI LÁTEK - ŘEŠENÍ

Rozlišení vlastností kuchyňské soli, krystalového cukru a naftalenu

LátkaVlastnosti
barvazápachrozpustnostpři zahřívání
ve voděv benzínu
křídabílábeznenenereaguje
cukrbílábezanonetaje a karamelizuje
naftalenbílávýraznýneanosublimuje

Řešení úkolů:

  1. Které z uvedených dějů jsou chemické:
    • A) mrznutí vody na rybníku
    • B) tavení skla
    • C) vypařování lihu
    • D) spalování uhlí
    • E) rezavění oceli
    • F) slazení kávy
    • G) spalování benzínu v motoru auta
    • H) schnutí vypraného prádla
    • I) pečení chleba
    • J) solení zasněžených vozovek

    D,E,G,I
  2. Jaké přdpokládáš výsledky pokusů ?
    a) zahřívání benzínu v misce
    b) zahřívání kousku igelitu v plameni
    c) zahřívání křídy ve zkumavce
    a) vypařování benzínu, v blízkosti ohně jeho vzplanutí
    b) zdeformování, popř. jeho vznícení
    c) nemění se

  3. Doplň v tabulce vlastnost, kterou se liší uvedené látky. ( doplňte vždy jednu z těchto vlastností: pružnost, barva, zápach)
    LátkyVlastnost, která látky odlišuje
    benzín, voda, ocet zápach
    sklo, plexisklopružnost
    zlato, železobarva
  4. Do tabulky dopiš vždy jednu vhodnou vlastnost.
    LátkyVlastnosti
    stejnározdílná
    voda a líhskupenstvízápach
    cukr a sůlbarvachuť
    hliník a měďleskbarva, hustota
ZPĚT
OBSAH
Co je chemie Laboratorní řád Vlastnosti látek
Rozdělení chemie Úlohy z chemických olympiád